/ Absolwenci kierunków technicznych zarabiają najwięcej!

Absolwenci kierunków technicznych zarabiają najwięcej!

Absolwenci studiów technicznych osiągnęli w zeszłym roku największe zarobki spośród wszystkich osób z wykształceniem wyższym w Polsce, a branża IT była w 2014 roku najlepiej wynagradzaną dziedziną gospodarki – wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń 2014. Najpopularniejszym kierunkiem studiów wybieranym przez zeszłorocznych maturzystów była informatyka - chciało ją studiować ponad 30 tysięcy osób. Bogatą ofertę kształcenia w zakresie nowoczesnych technologii mają także szczecińskie uczelnie. Zaprezentują ją młodzieży podczas spotkania „Wiosna nowych technologii” organizowanego przez Technopark Pomerania.

Najwyżej opłacaną branżą, podobnie jak w ubiegłych latach, pozostawała w 2014 roku branża IT. Przeciętne wynagrodzenie w tym sektorze w zeszłym roku wynosiło 6 000 zł brutto. Średnie krajowe wynagrodzenie brutto było równe 4 150 zł i stanowiło 69% średniego wynagrodzenia w IT. Ponadto w 2014 roku wśród osób z wyższym wykształceniem najwyższe zarobki otrzymywali absolwenci studiów technicznych, a na przeciwnym biegunie znaleźli się absolwenci kierunków humanistycznych i społecznych – wynika z Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń przeprowadzonego przez Sedlak&Sedlak w 2014 roku.

Eksperci prognozują pilne zapotrzebowanie na specjalistów IT. Według firmy Work Service, zajmującej się usługami HR, w 2015 roku w Polsce wzrośnie zatrudnienie w sektorach: nowych technologii, informatyce, energetyce, medycynie, motoryzacji oraz w sektorach produkcyjnych, a deficyt pracowników w sektorze IT sięgnie w tym roku aż 20% stanowisk.

Nic zatem dziwnego, że w ostatnich latach rekordy popularności wśród polskich kierunków studiów bije informatyka – z danych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego wynika, że w roku akademickim 2014/2015 kierunek ten wybrało 30 309 maturzystów. „Coraz większa popularność studiów informatycznych jest efektem dynamicznego rozwoju branży informatycznej i stale rosnącego zapotrzebowania na specjalistów IT” – wskazuje Jolanta Balicka z Technoparku Pomerania – „Pracowników brakuje również na szczecińskim rynku, dlatego podejmujemy działania, zachęcające młodzież w regionie do studiowania informatyki i wiązania z nią życia zawodowego”.

Aby zainteresować młodzież nauką nowych technologii, Technopark Pomerania organizuje kolejną edycję konferencji „Wiosna nowych technologii”, podczas której przedstawiciele szczecińskich szkół wyższych zaprezentują uczniom szkół średnich bogatą ofertę kształcenia w zakresie informatyki. „Opowiemy o najciekawszych kierunkach technologicznych na szczecińskich uczelniach oraz przedstawimy ofertę zajęć dodatkowych dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Przybliżymy również uczniom możliwości rozwoju zawodowego w szybko zmieniającej się branży technologicznej” – dodaje Jolanta Balicka. Ponadto w ramach wydarzenia młodzieży zaprezentowane zostaną nowinki technologiczne tj. drony, roboty, drukarka 3D, skaner laserowy 3D oraz programy do projektowania i wizualizacji 3D. W trakcie konferencji wystawiać się będą również wybrane szczecińskie firmy i stowarzyszenia IT, m.in. REC Global, Kinguin Poland, SMARTTECH, C5 Studio, Astor, Stettiner czy Fundacja Netcamp.

Spotkanie „Wiosna nowych technologii” odbędzie się 28 maja w Technoparku Pomerania.  Wydarzenie jest częścią projektu „ICT Biznes dla Edukacji”, w ramach którego Technopark we współpracy z lokalnymi firmami IT dostosowuje programy nauczania informatyki w regionalnych szkołach średnich do potrzeb pracodawców.

Projekt „ICT (B)usiness to(2) (E)ducation czyli modernizacja oferty kształcenia zawodowego szkół o profilu informatycznym w powiązaniu z potrzebami lokalnego/regionalnego rynku pracy” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Szczegółowe informacje: www.b2e.spnt.pl

Kontakt: