/ Bezpłatne warsztaty programowania

Ruszyły zapisy na bezpłatne warsztaty programowania IAI Webcamp #3, które odbędą się w Technoparku Pomerania w dniach 3-7 lipca. Przeznaczone są dla osób znających podstawy programowania stron internetowych, które chciałyby rozwijać swoje umiejętności i w przyszłości podjąć pracę w branży IT.

Uczestnicy szkolenia będą zdobywać wiedzę z zakresu projektowania i programowania nowoczesnych stron, sklepów i aplikacji internetowych. Pomogą im w tym specjaliści z firmy IAI S.A. - lidera w branży sklepów internetowych w Polsce i Europie. Celem warsztatów jest podnoszenie umiejętności programistów i zwiększanie ich liczby na rynku pracy.

- Mamy realną wizję, by Szczecin był w przyszłości miastem technologii webowych. Dlatego mocno angażujemy się w edukację, w tym długofalową – mówi Paweł Fornalski, założyciel i prezes IAI S.A.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich, którzy posiadają podstawową wiedzę z zakresu programowania i chcą ją pogłębić. Mogą to być studenci, absolwenci szkół średnich lub osoby programujące zawodowo, które mają ukończone 18 lat. Do udziału w poprzedniej edycji warsztatów zgłosiło się prawie 500 osób ze Szczecina i okolic, Poznania, Zielonej Góry i Gorzowa, z czego 30 wzięło udział w warsztatach, po których 5 najlepszych osób trafiło do IAI S.A. na płatny, trzymiesięczny staż  z możliwością podjęcia pracy.

- Wdrażanie innowacji w przedsiębiorstwach jest dziś właściwie nierozerwalnie związane z wdrożeniami rozwiązań informatycznych. Aby móc zaspokoić potrzeby rynku, biznes IT musi stale zwiększać zatrudnienie. Tego zapotrzebowania nie są w stanie dziś pokryć uczelnie wyższe, także z uwagi na niż demograficzny. Dlatego warsztaty IAI Webcamp pozwalają osobom początkującym lub dotychczas niezwiązanym z branżą IT na podniesienie swoich kwalifikacji i rozwijanie kariery zawodowej w tym sektorze – wskazuje Katarzyna Witkowska z Technoparku Pomerania.

Zapisy na IAI Webcamp #3 trwają do 26 czerwca. Aby zgłosić swój udział, należy wejść na stronę www.webcamp.iai-shop.com i wypełnić ankietę. Liczba miejsc jest ograniczona. Partnerami wydarzenia są Technopark Pomerania, Akademicki Szczecin i Miasto Szczecin.