/ Katarzyna Witkowska po raz piąty prezesem Klastra IT

Prezesem Klastra IT ponownie została Katarzyna Witkowska – członkowie stowarzyszenia wybrali ją na to stanowisko już po raz piąty. Wiceprezesami zostali Marcin Kaczmarek z firmy Consileon oraz Marcin Szulga z firmy Asseco Data Systems. Na skarbnika klastra wybrano Marcina Skoniecznego z firmy Dige, sekretarzem stowarzyszenia ponownie został radca prawny Rafał Malujda. Klaster IT zrzesza obecnie ponad 80 firm informatycznych ze Szczecina i regionu, które współpracują ze sobą na rzecz rozwoju i budowania silnej marki regionalnej branży nowoczesnych technologii.

Idea utworzenia regionalnego klastra informatycznego, który działać będzie na rzecz wzmocnienia branży IT na Pomorzu Zachodnim, narodziła się w 2007 roku w Technoparku Pomerania, gdzie Katarzyna Witkowska pracuje na stanowisku menedżera ds. rozwoju. Od początku była ona zaangażowana w koordynowanie jego tworzenia i rozwoju. Inicjatywę zapoczątkowano w ramach projektu finansowanego ze środków UE, po zakończeniu którego w 2011 roku utworzono formalne stowarzyszenie firm IT z regionu.

Obecnie Klaster IT zrzesza 82 firmy informatyczne, które łącznie zatrudniają ponad 2000 osób. Działają one niemal we wszystkich sektorach branży informatycznej: od sprzętu, poprzez tworzenie oprogramowania i aplikacji, do świadczenia usług IT. Przez 10 lat funkcjonowania Klastra zrealizowały wspólnie ponad 20 projektów biznesowych i edukacyjnych oraz blisko 150 warsztatów, specjalistycznych szkoleń i wydarzeń branżowych, dzięki którym prawie 1000 osób podniosło swoje kwalifikacje zawodowe.

- Na co dzień pomagamy naszym firmom we wzajemnym podzlecaniu sobie różnych projektów w ramach ich codziennej działalności, kontaktujemy z nimi także osoby spoza branży, które szukają wykonawców bądź partnerów biznesowych. Jako prezeska Klastra jestem też członkiem Zespołu Branżowego w ramach Rady Gospodarczej przy Prezydencie Szczecina, co pozwala uwzględniać potrzeby lokalnych firm IT w planowaniu polityki gospodarczej miasta. Uczestniczę również w pracach Komitetu Monitorującego RPO Województwa Zachodniopomorskiego, co ułatwia przekazywanie przedsiębiorcom informacji o możliwościach pozyskania finansowania na ich działalność – wyjaśnia Katarzyna Witkowska.

Ponadto Klaster IT współpracuje z organizacjami wspierającymi eksport produktów i usług lokalnych firm, np. z centrami obsługi inwestorów czy z siecią  BerlinBalticNordic.Net, która umożliwia firmom tworzącym oprogramowania sprzedaż ich usług na rynkach krajów skandynawskich i basenu Morza Bałtyckiego. Stowarzyszenie udostępnia także usługi ułatwiające przedsiębiorcom pozyskanie środków na wdrażanie innowacji z funduszy inwestycyjnych lub środków UE.

Głównym problemem, z jakim borykają się obecnie firmy IT, jest brak pracowników. Dlatego od kilku lat Klaster IT podejmuje wiele działań zmierzających do zwiększenia ich liczby na lokalnym rynku.

- Rozwijamy współpracę z regionalnymi szkołami i uczelniami. Nasze firmy biorą udział w wielu inicjatywach, które w perspektywie kilku lat mają unowocześnić i możliwie najlepiej dostosować model kształcenia specjalistów IT do potrzeb rynku. Współtworzymy i recenzujemy programy nauczania oraz programy projakościowe dla szkół średnich, np. dla Zachodniopomorskiego Centrum Edukacji Morskiej i Politechnicznej, Zespołu Szkół Elektryczno-Elektronicznych, IV LO i Technikum Informatycznego. Będziemy również współpracować z nowo powstającym Technikum Technologii Cyfrowych  – wylicza Witkowska.

Stowarzyszenie angażuje się też w przedsięwzięcia, które osobom już pracującym otwierają ścieżkę kariery w IT dzięki przekwalifikowaniu do nowego zawodu, jak np. studia podyplomowe realizowane we współpracy z Wydziałem Informatyki ZUT i Powiatowym Urzędem Pracy. Pomaga też uczniom i studentom w znajdowaniu miejsc na praktyki w klastrowych firmach.

Klaster IT organizuje i wspiera także inicjatywy o charakterze edukacyjnym - warsztaty, hackathony, specjalistyczne szkolenia czy konferencje. Wśród nich wymienić można nie tylko spotkania branżowe skierowane do przedsiębiorców z sektora IT, ale także otwarte wydarzenia przeznaczone dla mieszkańców Szczecina jak np. bezpłatne warsztaty nauki programowania dla kobiet Rails Girls Szczecin, na które liczba chętnych pięciokrotnie przekracza liczbę miejsc.