/ Pierwsze firmy wprowadzają się do Technoparku

Nowe budynki Technoparku Pomerania zostały oddane do użytkowania i udostępnione lokatorom, a pierwsze firmy już zaczynają się wprowadzać. Prawie 80% nowych powierzchni biurowych została wynajęta - większość zajmą start-upy i małe firmy tworzące własne aplikacje bądź oprogramowania. Ich rozwój będzie wspierać lokator strategiczny - duża firma informatyczna. Obecnie podpisywane są umowy, rozstawiane są meble oraz montowany jest sprzęt multimedialny. Oficjalne otwarcie nowych budynków odbędzie się 23 marca.

Dotychczas ok. 65% powierzchni biurowej w nowych budynkach  Technoparku wynajęło bądź zarezerwowało 25 start-upów i małych firm oraz 17 firm rozwijających się, a ok. 15% powierzchni lokator strategiczny, czyli duża firma informatyczna, która będzie wspierać rozwój mniejszych podmiotów. „Tworzymy otoczenie biznesowe, w którym obok siebie funkcjonować będą firmy na różnym etapie rozwoju. Większe podmioty będą angażować się w merytoryczne i biznesowe wspieranie start-upów, stworzą im możliwości pozyskiwania nowych zleceń, a w zamian będą miały ułatwiony dostęp do specjalistów IT” - wyjaśnia Andrzej Feterowski, prezes Technoparku Pomerania. Ponadto wszystkie firmy będą mogły korzystać ze wsparcia w postaci porad prawnych i biznesowych, usług z zakresu promowania ich działalności, pomocy w pozyskiwaniu finansowania czy ułatwiania kontaktów z naukowcami i samorządem. „Wspólnie będziemy organizować także barcampy, warsztaty i duże konferencje dla firm IT. Stworzymy tu miejsce pełne pozytywnej energii, która sprzyja rozwojowi biznesu” – dodaje Katarzyna Witkowska, menedżer Działu Rozwoju Technopakru Pomerania.

Prawie 3 tysiące mkw, czyli ok. 25% całości nowych powierzchni Technoparku, zajmą także przestrzenie wspólne tj. sale konferencyjne, sale do spotkań biznesowych i projektowania usług czy otwarte strefy przystosowane do pracy indywidualnej i zbiorowej, z których korzystać będą mogli nie tylko najemcy, ale wszyscy zainteresowani realizowaniem projektów IT. Duża ilość przestrzeni wspólnych ułatwi firmom współpracę i realizowanie nowych projektów biznesowych, a także przyczyni się do szybszego rozwoju małych firm technologicznych.

Wśród stref otwartych znajdą się m.in. Co-working, który zapewni tzw. „bezpieczny start” – bez konieczności wynajmowania biura będzie tam można pracować i korzystać z doradztwa biznesowego - oraz mobilnie zaaranżowana „Strefa (ma)geeka”, przystosowana głównie do kreatywnej pracy zespołowej i dostępna bezpłatnie, w szczególności dla współpracujących z parkiem firm i organizacji pozarządowych. „Otwarte przestrzenie dla początkujących przedsiębiorców urządzamy zgodnie z najnowszymi światowymi trendami”– wyjaśnia Katarzyna Witkowska, odpowiedzialna za rozwój Technoparku Pomerania.

W rozbudowanym Technoparku znajdą się także lunch bar, przedszkole oraz tzw. hiding room’y, czyli miejsca odpoczynku dla przedsiębiorców, którzy w branży nowoczesnych technologii często pracują nad projektami po kilkanaście godzin na dobę. Ponadto w jednym z trzech nowych budynków powstaje największa w regionie serwerownia o powierzchni 750 mkw, z której usług korzystać będą nie tylko lokatorzy Technoparku, ale także inne szczecińskie firmy, administracja publiczna oraz sektor medyczny.

Nowe budynki sąsiadują bezpośrednio z rewitalizowanym parkiem miejskim im. Jacka Karpińskiego, w którym jeszcze w tym roku rozpoczną się prace porządkowe związane z przycięciem drzew i krzewów, wiosną montowane będzie oświetlenie, a w ciągu dwóch lat także plac zabaw i siłownia pod chmurką. W ostatnim etapie powstanie tam mała scena eventowa. Inwestycja ZUK wyniesie prawie 1 mln złotych. Zagospodarowany park miejski stanie się zieloną częścią Technoparku oraz uatrakcyjni ofertę przedszkola, które w tym roku rozpocznie funkcjonowanie na parterze budynku przy ul. Niemierzyńskiej

Działalność Technoparku Pomerania ukierunkowana jest na rozwijanie innowacyjnej przedsiębiorczości w regionie, wspieranie lokalnych przedsiębiorców oraz zwiększanie atrakcyjności miasta dla zagranicznych firm. Koszt inwestycji to 100 mln zł, z czego 40% wynosi dofinansowanie unijne. Dotychczas Technopark objął wsparciem prawie 90 firm. Aż 92% ze wszystkich inkubowanych przedsiębiorstw nadal funkcjonuje na rynku. Nowoczesna infrastruktura w nowych budynkach oraz usługi wspierania biznesu stworzą warunki dla rozwoju kolejnych kilkudziesięciu firm.